Din hjerne har godt af at blive stimuleret, og ligesom muskler styrker du din hjerne ved at holde den aktiv. Hjernen skiller sig af med celler, der ikke bliver brugt, og derfor er det vigtigt at holde hjernen aktiv, så man giver den de bedste forudsætninger for at fungere optimalt hele ens levetid. Du kan stimulere din hjerne på mange måder, for eksempel gennem at læse, skrive, male, lægge puslespil og løse gåder, men du kan også forbedre dine kognitive evner ved at dyrke fysisk aktivitet.

Hjernesundhed og motion

Spiser du en sund kost, er fysisk aktiv og sørger for at få nok søvn, hjælper du hele din krop med at fungere optimalt. Det gælder også din hjerne. Når du er fysisk aktiv, har det en positiv indvirkning på dine kognitive funktioner, og det kan endda være med til at give dig nye tanker og idéer. Ved fysisk aktivitet frigives der desuden dopamin, som er en neurotransmitter, der bliver anset for at være en vigtig komponent for indlæring. Er du aktiv, øger du også blodgennemstrømningen og ilttilførslen til hjernen, som også har en positiv indvirkning på din indlæring. Motion stimulerer også hjernen på en sådan måde, at den bliver bedre og hurtigere til at overføre informationer fra den ene halvdel af hjernen til den anden. Dette er yderst vigtigt for færdigheder i henhold til både læsning og skrivning.

Forskellige måder at motionere på

Fysisk aktivitet kan være mange ting, og du kan bevæge din krop på adskillige måder. Du kan eksempelvis træne indendørs på et løbebånd, en crosstrainer eller en cykel, deltage på et hold i et træningscenter eller træne med vægte. Du kan også motionere udendørs ved at gå eller løbe en tur. Ydermere kan du dyrke en sportsgren, du holder af. Mulighederne er uendelige, og du kan endda gøre det til en social aktivitet og på den måde opnå endnu større fordele.