Læsning er en stor glæde for mange mennesker. Eller det at lytte til lydbøger for den sags skyld. Evnen til at nyde en god bog er ikke noget, man er født med, men en egenskab, som skal trænes op gennem tiden. Og al erfaring viser, at børn har gavn af tidlig læsning, det vil sige at de tidligt begynder med at få lært at læse og ikke nødvendigvis venter med det, til læreplanerne tilsiger det. Jo før, man vænner sig til at kunne nyde at læse, jo bedre en læser bliver man, og jo større glæde får man ud af litteraturens univers.

Isninger i tænderne kan være en stor gene, hvis man sidder med en god bog og gerne vil hygge sig med en is, et glas vin eller et stykke syrlig frugt, mens øjnene glider hen over bogstaverne på siderne, eller man lytter til en lydbog. Isninger i tænderne kommer, hvis man for eksempel har slidt sine tænders emalje gennem for hård tandbørstning, eller måske på grund af tandkødsbetændelse har fået blottede tandhalse. Isninger i tænderne kan imidlertid undgås, hvis man er omhyggelig med at pleje sin mund og sine tænder, så det er vigtigt at sætte sig ind i problemstillingen og følge de råd, man blandt andet kan finde på hjemmesiden sundstargum.dk, som fokuserer på munden og tænderne og plejen af disse. Med den rette pleje kan du undgå isninger i tænderne og få ro til at nyde din bog.

Danskerne læser og lytter

Vi hører ofte om, at danskernes interesse for at læse bøger er på tilbagetog, men det er ikke rigtigt. Faktisk er vores brug af litteraturen øget de sidste par år, hvor vi på grund af corona-pandemien har været mere hjemme end før. Og meget tyder på, at vi holder fast i vores læsevaner, også selv om samfundet mere eller mindre er lukket op som før.

En forandring i forhold til tidligere er, at vi i stor stil er begyndt at lytte til bøger i stedet for selv at læse dem. Lydøger vinder frem i stort omfang, og markedet har et stort udbud af litteratur, der læses op. Og i modsætning til tidligere bliver der nu i højere grad fokuseret på at få dem læst op af en person, der kan gøre dette på et højt kvalitetsniveau. I dag er det ofte en af vore kendte skuespillere, som bliver valgt til at læse en bog højt, og det fremmer naturligvis kvaliteten af oplevelsen, når et værk bliver læst op med indfølelse og professionel brug af stemmen, frem for at det er blevet indtalt af en amatør.

Mange holder nu imidlertid stadig af at have en fysisk bog mellem hænderne, og for den del af befolkningen er der også godt at hente ude på markedet. I disse år blomstrer mange små, uafhængige forlag op, som specialiserer sig i et bestemt område, så der er igen værker til rådighed, som ellers har været svære at få fat i, med mindre man kendte en god antikvar eller ville låne dem på biblioteket. Så der er alle muligheder for at finde en god bog at slappe af med.