2. verdenskrig fra 1939-1945 har givet anledning til et hav af romaner og mere eller mindre dokumentariske beretninger – foruden er meget stort antal faglitterære bøger på både populærvidenskabeligt og forskningsmæssigt niveau.

Det gælder både bøger fra tiden lige omkring krigen og helt op til i dag, hvor krigen stadig fylder meget i forståelsen af vores civilisation og dens udvikling.

En af de mest berømte bøger fra tiden er Anne Franks dagbog, som er en dagbog skrevet af den unge pige Anne Frank, der var hollandsk jøde. Sammen med sin familie gik hun under jorden under krigen. De sidste to år frem til 1945 levede familien i skjul på et loft, men blev til sidst opdaget af nazisterne. Kun faderen Otto Frank overlevede tiden i koncentrationslejr, og han sørgede for at få udgivet datterens dagbog efter krigen. Den er siden blevet verdensberømt som en øjenvidneberetning fra livet som jøde under det nazistiske regime og er udgivet i mere end 30 mio. eksemplarer i alverdens lande.

På dansk grund er der også udgivet en masse bøger med 2. verdenskrig som tema. Tage Skou Hansens ‘De Nøgne Træer’ fra 1957 er et eksempel på en af efterkrigstidens bøger med modstandsbevægelsen som tema. Den unge mand Holger Mikkelsen involveres i en modstandsgruppe i Aarhus, og bogen skildrer dette, hans kærlighedsliv og lidt enfoldige tilgang til det hele – et eksempel på, at modstandsbevægelsens grupper ikke bare bestod af målbevidste helte, men ofte bestod af unge mennesker, der måske lidt tilfældigt kom ind i bevægelsen.

Erik Juul Clausens bog ‘Operahuset på heden’ fra 2003 er et nyere eksempel på litteretur med afsæt i krigen. Den handler om et bunkerbyggeri ved Karup og sabotagen mod det.