Er du stresset, overarbejdet eller har du mange bekymringer, som stjæler dit fokus? Så kan det være en god idé at kaste dig over litteraturen og med en god bog komme lidt væk fra hverdagens trummerum.

At læse en bog, du bliver fanget af, er verdens bedste måde at stresse af på – samtidig med, at du får nye indtryk og nye impulser, som du kan bruge i dit videre liv. Litteraturen er en ganske særlig kunstart, hvor du som læser spiller en rigtig stor rolle. Når du læser en bog, er det nemlig dig selv, der omsætter indholdet til billeder i din hjerne – du er så at sige med til at skabe kunstværket, mens du bruger det. Det er anderledes end ved mange andre kunstarter. Lytter du til et stykke musik, er der musikere, der fremfører det for dig, og selv om du tolker musikkens stemning og bliver påvirket af den, er kunstværket skabt, når du hører det. Bogens verden bygger du selv op inde i dit hoved.

Hvordan ser Lykke Per ud?

Har du for eksempel læst Lykke Per af Henrik Pontoppidan, har du sikkert gjort dig nogle forestillinger om, hvordan romanens hovedfigur ser ud. Du danner dig et billede af ham ud fra dine forestillinger, mens du læser. Måske har dit billede af Lykke Per ligget langt fra den fysiske fremstilling, som skuespilleren Esben Smed gav af ham i den filmatisering af værket, som kom for få år siden. Blev du skuffet? Nej, hvorfor skulle du det – selv om din version af den omskiftelige hovedperson er anderledes end filminstruktørens, så er det lige så rigtigt. Litteraturen er du selv med til at skabe!

Læsningen er også hygge

Måske holder du også af at lytte til lydbøger? De er blevet meget populære her i det seneste års tid, hvor vi har gået mere hjemme, og måske også har gået lange ture i naturen. Holder du af slå dig ned i sofaen med en god bog, hvad enten det er på papir eller som lydbog, så kan det være dejligt at putte sig med et dejligt blødt grå tæppe, som kan varme skuldrene og gøre læsningen til en hyggestund.

Læsning er godt for psyken på mange måder. Ikke mindst, fordi man ved at læse en bog bliver sat over i en anden verden nogle timer – man kan ikke læse, hvis man samtidig sidder og skriver sms’er eller ser tv, så man er nødt til at lære at fokusere på det, man har gang i, og det er faktisk vældig sundt for de fleste.