I disse år blomstrer en genre, som vi ikke har set så meget til tidligere: Den såkaldte autofiktion, hvor en forfatter skriver en roman, der betegnes som fiktion, men som indholdsmæssigt ligger meget tæt op af forfatterens eget liv og også bruger hans eller hendes egen tilværelse, familie og venner som ramme for fortællingen. Der er ikke tale om erindringer, men om en roman baseret på erindringen og en fortolkning af, hvad der har skabt forfatterens livsforståelse.

Her i Skandinavien er ikke mindst den norske forfatter Karl Ove Knausgård blevet eksponent for denne genre. Med sin serie af romaner under rammetitlen ‘Min Kamp’ har han i dybden skildret sit eget liv og kampen med forældre, omgangskreds og ikke mindst sig selv.

De danske forfattere kan også være med. Jørgen Leth skrev for en del år siden sin bog ‘Det uperfekte menneske’ og fik ørene i maskinen, da han skildrede et seksuelt forhold til sin koks datter. Hvor tæt kan man gå på virkeligheden uden at komme for tæt på den?

Lav et hygge-læsehjørne

Holder du af at læse tidens autofiktion, så kan du med fordel indrette dig et hyggeligt læsehjørne i stuen med flotte Rammer fra Dear Sam. Du kan for eksempel indramme billeder af dine yndlingsforfattere eller måske få lavet flotte kopier af dine yndlingsbøgers forsider og på den måde skabe dig et helt lille bibliotekshjørne i dit eget hjem. Det er altid dejligt at have et sted, hvor man kan begrave sig med en kop te og sine elskede bøger.

Hvis du vil fortsætte med autofiktionen i dit læsehjørne, så kan du for eksempel også kaste dig over Jesper Steins ‘Rampen’. Jesper Stein er journalist og kendt for en række storsælgende krimier, men med ‘Rampen’ tager han udgangspunkt i sit eget liv og skildrer sine forældres samliv og hårde skilsmisse. Faderen, Finn Sten Larsen, var en meget anerkendt litterat og underviser, og han blev efter 29 års samliv med sin hustru, Jytte, forelsket i en elev, og da eleven var færdig som student, flyttede han fra Jytte, og de blev skilt. Det hele endte ulykkeligt for alle med alkohol som den store svøbe for både Finn Stein Larsen, Jytte og den nye hustru Gitte. Også Jesper fik problemer med spiritus og er nu tørlagt alkoholiker.

I bogen går han meget tæt på sine oplevelser af situationen og skildrer også venner og deres forældre, så man kommer meget tæt på også meget private ting.

Den kvindelige forfatter Rachel Röst tager med romanen ‘Grundvold’ også udgangspunkt i sin egen opvækst. Hun voksede op i en meget religiøs familie, og forældrene var meget aktive mormoner. Titlen fortæller os, at den unge Rachel ikke oplevede opvæksten som særlig positiv, og hun har i interviews forklaret, hvordan hun aktivt har måttet tage afstand fra sin opvækst og ikke mindst faderen.