En af de mest berømte kulturelle perioder i Danmark er den såkaldte guldalder. En periode fra allersidst i 1700-tallet til hen over midten af 1800-tallet, hvor kulturen blomstrede og udfoldede sig rigt inden for både musik, maleri og litteratur. Vi kender den dag i dag mange forfattere fra guldalderen, nogle – hvis vi skal være ærlige – mest som navne, andre som nogle, der stadig bliver læst.
Man plejer at sige, at guldalderen begyndte med, at digteren Steffens kom hjem fra en dannelsesrejse i Europa, hvor han havde stiftet bekendtskab med den gryende guldalderkunst dér. Og det hele tog fart med tyveriet af guldhornene i 1802, som han brugte som en slags markør til indvarslingen af guldalderen i Danmark.
Verdenskendte forfattere
Den danske guldalder har fostret i hvert fald to verdenskendte danske forfattere: Eventyrdigteren H. C. Andersen og filosoffen Søren Kierkegaard. Begge læses den dag i dag over hele verden, og der er næppe et barn i den vestlige verden og lande som Japan og Kina, der ikke kender H. C. Andersens eventyr. De er også blevet brugt som forlæg til nogle af Walt Disneys tegnefilm, og er i det hele taget blevet en del af den vestlige kulturarv – og de vil formentlig blive læst og fortalt i mange år endnu.
Søren Kierkegaards betragtninger over menneskelivet og kristendommen har også slået rod som en del af hele den vestlige verdens filosofiske grundlag, og Søren Kierkegaard studeres på universiteter verden over.
Guldalderen var også tiden for mange andre forfattere, som har været meget populære og er blevet læst af generationer: B. S. Ingemann med hans romaner og helte og riddere, Adam Oehlenschläger og N. F. S. Grundtvig. Ingemann kender vi nok i dag mest for hans salmer og morgensange, mens N. F. S. Grundtvig stadig læses – og synges i forsamlingshuse, kirker og højskoler. Hvor mange der læser Adam Oehlenschläger i dag andet end som skolepensum eller som del af et fag på universitetet, kan man kun gisne om. Vi tror ikke, det er så mange, og den udvikling afspejler, at selv om man er en stjerne på himlen i sin tid, så er det ikke sikkert, at den bliver ved med at lyse. De fleste kender dog begyndelsen af hans berømte digt ‘Guldhornene’, der netop handler om de berømte guldhorn, hvordan de blev fundet og stjålet – en historie, der passede perfekt til guldalderens univers.