Nogle gange hører vi i debatten, at folk ikke læser mere. Men det er ikke rigtigt. Der udgives bøger som aldrig før, og de ville jo ikke blive udgivet, hvis ikke de blev solgt og læst. Og det gælder alle genrer – fra historiske romaner over selvbiografier, autofiktion og krimier til børnebøger, fagbøger og bøger om sport og hobbies.

Hvis du selv kan lide at læse, har du sikkert allerede nogle favoritter, som du vender tilbage til. Det kan være en bestemt krimiforfatter, en forfatter, der skriver om sin barndom, eller en der måske portrætterer spændende, historiske personer. Er du en knap så øvet læser, så vil vi anbefale, at du prøver dig frem og tester forskellige genrer, så du kan finde ud af, hvad du bedst kan lide at læse.

En af tidens populære genrer kaldes autofiktion og dækker over en roman, som er skrevet med forfatteren som hovedperson, men som ikke er en selvbiografi i traditionel forstand. I stedet bearbejder autofiktionen ofte en traumatisk barndom, en social problemstilling eller nogle betændte relationer til venner, familie og omgivelser i det hele taget. Tingene ses fra forfatterens synsvinkel, og personerne i bogen er de mennesker, som har været eller er en del af forfatterens liv.

Genren kritiseres nogle gange for at gå for tæt på de personer, der skildres. De kan jo ikke tage til genmæle. Ofte er de døde, og hvis ikke må de som regel blot finde sig i den karaktertegning, som de bliver genstand for i bogen. Det er sket, at folk har protesteret mod det billede, der bliver tegnet af dem, men forfatteren kan så henvise til, at der er tale om en fiktiv roman.

Vil du prøve kræfter med at læse autofiktion for at se, om den genre passer til dig, er nogle af tidens hotte navne Jesper Stein med hans bog ‘Rampen’ og Leonora Christina Skov, der netop har udgivet sin autofiktive bog nummer to, ‘Hvis vi ikke taler om det’.