Vi elsker Halloween og fejrer den angelsaksisk inspirerede skik mere og mere. Selv om vi også herhjemme har markeret Allehelgen i århundreder, så er Halloween noget særligt, som sidst i oktober sætter børnefamilierne på den anden ende.

Børnene bliver klædt ud i uhyggelige dragter med dødningemasker og andet, og stemningen bliver sat med græskarlygter, som kan lyse op i de mærke efterårsaftener. Skal I holde en Halloween-fest men mangler lidt pynt og udstyr, så er der hjælp at hente på https://www.partyking.dk/, hvor man kan få alt fra udklædning til balloner, pynt og masker.

Holder I af at læse i jeres familie, så er Halloween en god lejlighed til at prøve kræfter med den genre, der kaldes ‘fantasy’. Fantasy er uhyre populært og har været det, siden vi boede i mørke hytter og fantaserede om trolde, varulve og spøgelser i de mørke aftener. I dag vrimler det med bøger, der tematiserer fantasy: De handler om troldmænd, overnaturlige væsner, parallelle verdener og uhygge, og I kan finde masser af bøger, der både egner sig til højtlæsning ved sengen og til mere lønlig læsning uden for børnenes rækkevidde.

Fantasy har erobret alle kanaler fra traditionel litteratur til computerspil og TV-serier. Mange har fulgt Games of Thrones eller Hobbitten, og begge er udtryk for fantasybøger, der er blevet omsat til TV-formatet.

Det, der er særligt ved fantasy genren er også det, der fascinerer os ved Halloween: Vi får et kig ind i en overnaturlig verden. Ved Halloween handler det om de døde og om, hvordan de for en dag kan vækkes til live og være en del af vores verden igen, og i fantasy litteraturen handler det også om et kig ind i overnaturlige og parallelle universer. Mennesker har altid været betaget af det, der ikke hører den virkelige verden til, og vi har et behov for at forestille os en verden, der er anderledes end den, vi lever i til daglig.

Gå en tur på biblioteket og find spændende fantasy litteratur til efterårsferien og byg en stemning op til den store Halloween markering sidst i oktober. God fornøjelse med jeres udflugt til de parallelle og overnaturlige verdener!