Den engelske forfatter Denton Welch er ikke ret kendt i vore dage, men han er alligevel på vej op – og er blandt andet inden for de senere år blevet udgivet også på dansk. Hans lille roman Ungdoms Sødme er udkommet på forlaget Sidste Århundrede i 2019 og er et eksempel på victoriansk litteratur, som mere eller mindre forblommet tør beskæftige sig med emner som homoseksualitet, seksuelle udfoldelser og forholdet mellem unge og ældre.

Denton Welch levede fra 1915 til 1948 og var udover forfatter også maler. Han er kendt for sine præcise skildringer, som blandt andet giver sig udtryk i lidt naivistiske beretninger og konstruktioner, som vi kan læse dem i ‘Ungdoms Sødme’.

Denton Welch blev født i Shanghai, men blev sendt på skole i England. Som 20-årig blev han ramt af en bil og fik beskadiget sin rygsøjle, så han var handicappet resten af sit liv. Det gjorde det svært for ham at male, og han kastede sig over litteraturen, med digte som det første i 1940.

Dentons litterære værk er blevet beskrevet som Proust-agtigt, og på mange måder havde han fælles træk med den æstetisk forfinede franske forfatter. Ligesom temaet i ‘Ungdoms Sødme’ blandt andet er homoseksualitet er der ikke nogen tvivl om, at Denton Welch selv var homoseksuel. Han boede sammen med sin ven, der figurerede som husbestyrer,

På dansk fås kun ‘Ungdoms Sødme’, men på engelsk kan stadig købes en del af hans bøger. Blandt andet ‘A Voice Through a Cloud’ og samlingen ‘A Last Shief’.