Mange danske læsere kender bogen ‘Tysktime’ af den tyske forfatter Siegfried Lenz. Den handler om livet i marsklandet i tiden op til og under 2. verdenskrig, med en lokal politibetjent og en lokal maler som hovedpersoner. Maleren er underlagt produktionsforbud, og han er bygget over den verdensberømte maler Emil Nolde, som levede fra 1867 til 1956 og som i nazisternes regeringstid blev rubriceret som en af de moderne malere, der lavede ‘entartete Kunst’ – degenereret kunst, som skulle forbydes.

Tysktime er blevet Siegfried Lenz’ mest kendte roman, og der er solgt i mere end 2 mio. eksemplarer. Og den læses stadig flittigt – ligesom den er filmatiseret flere gange.

Siegfried Lenz blev født i 1926 og døde i 2014 i Hamburg. I mange år havde han sommerhus på Als, hvor han var meget afholdt af den lokale befolkning. Herfra stammer hans novellesamling ‘Det Sønderjyske Kaffebord’, der blev oversat til dansk og skildrer hans kvaler med det omfangsrige kaffebord, som han lærte at kende på Als. Han har også skrevet andre værker med det lokale miljø som tema.

Det er dog som seriøs og højlitterær forfatter, han i dag er mest kendt, og han har en omfattende bibliografi.