DDR har været et tema i litteraturen på mange måder. Både i form af undergrundslitteratur fra DDR selv, men også efter murens fald er eks-staten blevet behandlet litterært på mange måder.

En af de mest kendte bøger fra moderne tid er Uwe Tellkamps bog ‘Tårnet’ fra 2021, hvor han i en kæmperoman på 850 sider fortæller om tiden lige op til murens fald – herunder det absurde kontrolapparat, der skulle holde borgerne i skak.

En af de nyeste bøger, der litterært behandler DDR, er ‘Unkämpfte Zone’ af Ines Geipel. Denne bog er udkommet i 2020 og handler om, at man i DDR egentlig fortsatte den måde, som livet blev styret på under nazisterne, i stedet for som i Vesttyskland at få bearbejdet fortiden.

Ines Geipel er født i 1960 og har været topatlet i DDR, indtil hun flygtede til vesten, hvor hun blandt andet har været med til at stifte et arkiv for undertrykt litteratur fra DDR. Hun debuterede i 1999 med ‘Das Heft’, som er blevet sammenlignet med litteratur af både Kafka og Herta Müller, østrigsk modtager af Nobelprisen.

Hun beskæftiger sig med den politiske og menneskelige undertrykkelse i DDR med baggrund i de oplevelser, hun selv har haft.